Som företag finns det en uppsjö av förpliktelser och skyldigheter. Men när det kommer till goodwill så ställs det för lite krav på företag. Gladeligen kan man idag hitta många företag som väljer att göra gott och sprida budskap via sina kanaler och den publik man har. 

Vårt mål är miljö i alla lägen. Memoair som brand står för just hållbarhet och att vara en del av lösningen i hur vi driver företag i framtiden. Med det sagt så är den här artikeln otroligt personlig.

Det startade för 20 år sedan

För 20 år sedan kom jag ut för min familj och mina vänner. Sedan dess har jag fått uppleva en resa i samhället. När jag kom ut var det inte många år tidigare som homosexualitet ansågs vara en psykisk sjukdom. Som tur är har jag aldrig bemöts av någon som delar värderingen med den lagen. 

På min 18 årsdag stod det klart att trots det moderna samhället och de liberala värderingarna så saknades det vissa basala rättigheter. Att förklara hur det känns att inte ha samma rättigheter som alla andra i samhället är svårt att sätta ord på. Jag jobbade för tillfället på Skånes Universitetssjukhus och i min tjänst ingick bland annat många vändor till blodbanken. Var gång som jag stod och väntade läste jag på de uppsatta affischerna och i de små häftena om att ge blod. Min mamma har under alla år varit en trogen blodgivare. Jag skulle kanske kunna lämna blod jag också!?

I foldern från Ge Blod (jag minns tyvärr ej vem som var ansvarig utgivare) fick jag min första käftsmäll från samhället. "Om du som man haft sex med en annan man får du inte lämna blod" står det under ett kapitel och jag minns än idag hur ovälkommen och oönskad jag kände mig. Man ska minnas att på den tiden var informationsflödet lite långsammare än idag, men jag läste på mer på nätet. 

Åren gick och under tiden försökte jag alltjämt informera fler om hur diskriminerad jag var. 2006 startade jag en namninsamling men den ledde ingenvart. Det stod klart att jag ensam inte kommer komma så långt. Så äntligen 2012 kom Socialstyrelsen med nya bestämmelser som gjorde det möjligt för homosexuella män som haft sex med män att få lämna blod. Med en liten parentes, karenstid 12 månader. 

Nu många år senare har andra tagit upp kampen, Socialstyrelsen "jobbar" med ett nytt förslag och runt om i världen slopas eller sänks karenstiden. 

Vill så gärna göra skillnad

I ett inlägg på Instagram från Annie Lööf på blodgivarens dag kommenterade jag åter igen att möjligheten för mig inte fanns. Ett av de konto som gillade min kommentar var @regnbagsblod och det var så jag hittade det engagemang som jag själv tappat genom året och som behövs för att trycka på i samhället. 

Men nu känner jag verkligen att jag är back on track!
Har fått möjligheten att kunna hjälpa till att sälja armband från Regnbågsblod där alla pengar går till Regnbågsblod och skapandet av stiftelsen Regnbågshjärtan. Besök vår instagram för att beställa ditt armband där. 

Vill du göra mer? 

Du kan köpa armbanden för 100kr - då går 100kr till Regnbågsblod och Stiftelsen Regnbågshjärtan. 

Du kan även Swisha en valfri summa till Regnbågsblod. Swisha till 123 380 28 65

Vill du överföra pengar så går det också bra. Du hittar uppgifterna till Regnbågsblod på deras hemsida.