Att vi bedriver ett omfattande arbete för miljön är knappast någon hemlighet. Vi har sedan start varje år uppmärksammat dagen och för oss är det kärnan i vårt miljöarbete. 

Earth Hour är allt annat än ett event på sociala medier där man delar med sig av att man släckt lamporna. Dagen är den största klimataktionen som sker globalt för att skicka signaler till världens ledare att något måste göras för klimatet. Det skapar debatt och syftar till att påvisa att klimatkrisen är ett faktum och att utan klimat och biologisk mångfald så kommer människan inte finnas kvar på den här planeten i framtiden.  

Visste du att den första Earth Hour var i Sydney 2007 på initiativ av Världsnaturfonden (WWF)? Sedan dess har eventet blivit en global aktion som engagerar väldigt många. Örebro var först ut som stad att delta i aktionen och sedan dess har fler företag, organisationer och städer deltagit. 

En planet som vi inte känner igen

Världsnaturfonden är den självklara arrangören av dagen då många av våra klimathot kan räddas genom att arbeta för en global balans i naturen. Om vi får rätta på naturområden runt om i världen så kommer självklart inte klimathotet att direkt stanna. Men de åtgärder vi behöver göra som människor är direkt kopplade till att i slutändan återställa det som vi idag tagit från moder jord. 

Läs gärna mer om detta här

Vad händer vid olika grader?

Det är den så kallade växthuseffekten som bidrar till att klimatet blir varmare för varje sekund. Vad som bidrar till växthuseffekten är idag fler än bara en grej. Sammanfattningsvis kan man säga att det är hur vi människor lever och brukar planeten som är den största bidragande faktorn. 

Man har länge fasat för att vi ska nå 1° uppvärmning vilket leder till rekordvärme som leder till att Arktis smälter, ger torka och missväxt, extrema skogsbränder på fler ställen i världen, ökade antal stormar och översvämningar, minskade antal ryggradsdjur och korallrev som dör. Nu fasar man inte längre för detta - detta är vår verklighet som vi levt i under i alla fall de senaste fyra åren som varit de varmaste som någonsin uppmätts. Den siffran man fasar för nu är 2° som också är taket för Parisavtalet. Däremot är trenden just nu att vi går mot 3° uppvärmning. 

+2°

  • Arktis kommer antagligen smälta helt på sommaren
  • 2 miljoner utsätts för vattenbrist i norra Europa
  • 30% riskerar säker tillgång till mat i Afrika och Asien
  • 60% fler skogsbränder i Medelhavsområdet
  • Extrema värmeböljor ökar med över 300%
  • Korallreven dör ut helt och hållet

+3°

Vad som händer vid tre grader kan du läsa mer om här. Viktigt är att vid 3° är vissa av de effekter som kommer ske runt om på planeten vara oåterkalleliga.

Få koll på ditt klimatavtryck!

För några år sedan hittade jag på WWF’s hemsida en kalkylator där man kunde räkna ut sitt avtryck på planeten med den livsstil man har. Nu har jag hittat något ännu bättre. Jag vill bara förtydliga att detta inte är ett betalt samarbete utan bara tips från mig. 

Med appen Deedster kan du först och främst räkna ut ditt avtryck. Sedan kommer du vara chockad i några minuter. Därefter inser du att du faktiskt kan göra åtgärder direkt som kommer ha stor inverkan på vår framtid. En hållbar livsstil är kring 1 ton CO2e i utsläpp per år. 

I appen kan du sedan utmana vänner, familj eller kollegor genom att göra olika ”deeds” för att minska koldioxidutsläppen. Kan varmt rekommendera och tipsa om detta. Du laddar ner den här.

Vill du läsa mer om vårt miljöarbete eller liknande artiklar, besök vår sida dedikerad för vårt miljöarbete här.