Hejdå November får vi väl börja med att säga, för nu står December i farstun och väntar på oss. November har verkligen passerat i full fart och det är galet att tänka på hur segt 2020 känts men ändå hur mycket som hänt under året. 

Just nu i skrivande stund är det oklart vad som sker i December - då tänker jag främst på julfirande och traditioner. Traditionsenligt så avslutar November med Black Friday som de senaste åren fått fäste i Sverige men som i klassisk svensk  företagsstrategi blivit något utvattnad. Black Weekend, Black Week - ja det verkar som att julhandeln flyttats fram och företag för allt för att dra in så mycket pengar som möjligt. Hela idén med Black Friday i USA är väl också fokuset på att allt är rabatterat. Denna hets kring shopping är raka motsatsen till min tro på hållbar shopping. Så tacksam är man väl något för att Sverige försvenskat denna amerikanska shopping-dag. 

Med 7 miljarder i omsättning 2018 under denna fredag så är det dock solklart att konsumtionen är enorm.  Inte bara i Sverige utan världen över. Pandemin hjälper säkerligen till att öka online shoppingen dessutom. Bra i aspekten att inte sprida smittan vidare och onödigtvis trängas ute bland folk. 

Till alla som handlat hos oss tidigare Black Fridays så vet ni mycket väl att vi inte deltar med hetsiga rabatter. Detta året är fokus istället att belysa förmågan vi människor har att göra omställningar. För se vad pandemin blottat - en hel värld som ställt om för att anpassa sig för ett virus som dödat miljoner med människor. Men att ställa om för det största hotet - klimatet - ja det verkar inte göra oss svettiga alls. Det är kanske först när man själv råkar ut för effekterna eller känner någon som råkar ut för de som man faktiskt tar det på allvar. 

I tre delar har vi detta år skapat en kampanj som vi tror är positiv för både dig som konsument, men främst för planeten. I första delen så är tanken att upplysa om hur man kan shoppa mer hållbart. Du kan läsa alla tips här och vi skulle verkligen vilja utmana dig att försöka följa alla 7 steg. Nästa del i vår kampanj är att skapa en kampanj för alla som ändå handlar som är extra extra extra positiv för planeten. Därför har vi i år valt att donera 20% av vinsten från Black Friday och Cyber Monday till en organisation som vi delar många åsikter med. Organisationen 350.org jobbar med att göra omställningen från smutsig energi till grön energi möjlig för alla. De bekämpar fossila projekt och strävar efter att smutsig energi inte ska få kosta mer. 

Sista steget i kampanjen för Black Friday är att vi dessutom kommer ha extra gröna leveranser. I normala fall klimatkompenserar vi för 100% av alla leveranser. Men under fredag-måndag kommer 200% vara klimatkompenserat. Detta med hjälp av att vi stolt kan presentera ett initiativ från vår E-handelsplattform som kompenserar 100%. 

Så när du väljer ett hållbart sätt att shoppa så hoppas vi att vi kan vara fackelbäraren för hållbara lösningar för alla företag i Sverige. Vad vi vet är detta första kampanjen inom handel i Sverige som är inriktad till just planeten.

Vill du läsa mer om vårt miljöarbete så finns det att hitta här.
Du kan även läsa mer om vad vi gör under Black Friday här.
Är du intresserad av 350.org kan du besöka de här. 

Trevlig eftermiddag

/Martin

Dela