I mars tänkte man att det blir bättre i juni, i juni att det blir bättre i augusti, i augusti att det är nog över till jul. Men med facit i hand så är vi nog långt från att slippa pandemin helt och hållet. Som en lykta i natten ville vi därför att December ska andas av välmående, mys och carpe diem dagar! 

Det finns något rogivande i de dagar när man kan börja pyssla - och för att vara helt ärlig så tvingas man att julpynta redan i november för att få stämning på företaget. Det är inte att klaga, nej nej, snarare är det en fröjd att i den mörkast månaden få lov att sätta upp både ljusslinga och gran.

Som en liten innan julen drar igång på riktigt brukar det årligen finnas utrymme för pyssel-dagar. Det första pysslet är såklart alla julens vackra blomster. De flesta i lökform. Hyacinter och amaryllis är absoluta favoriter och måsten. Redan i slutet på november brukar jag köpa in. Köper på mig lite extra och förvarar de som inte används på balkongen. Då är det bara att ta in när de andra blommat slut. Förra året kunde ni se hur vi vaxade lökarna med rapsvax som vi sedan färgade med både lack och glitter. Men i år kör vi på ett återbruk av gamla strumpor. Har du råkat tvätta raggsockorna i för hög temperatur? Om inte, nu är ett bra tillfälle att råka krympa ett par eller två. 

Lökar i gulliga julstrumpor

Börja med att säkerställa att du väljer bra lökar. De ska kännas hårda när du klämmer på de, då vet man att de är fullpackade med näring för hela julen. Sedan är det ett plus om du kan se knopparna. Ibland har det hänt att det blir så lite energi att hyacinten inte kommer upp helt. För extra säkerhet kan du sätta lökarna i vatten i 1 timme. 

Klipp av rötter från lökarna, borsta av jord och säkerställ att löken torkar. Man vill inte att de möglar eller ruttnar i strumpan. Du kan svepa in dem i papper ett tag för att verkligen torka upp.

Klipp av skaftet på en strumpa i 2 1/2 längt av löken. Vänd tuben som du nu har ut och in och trä den över löken men inte över det gröna.

Vid rötterna skruvar du nu strumpan bara ett halvt varv innan du trär över den upp över löken. Kavla sedan ner en liten krage. Har du tid och lust kan du formsy strumpan också.  Enkelt, snyggt och väldigt juligt. Om löken inte står stabilt finns det lök-ställ att köpa. Det är som en ståltrådsring som du sätter in i lökens undersida. Också enkel att själv tillverka. 

God jul i förskott!

Dela