Har vi inte alla varit där i situationen att man funderar på livets frågor. Vad ska jag göra med mitt liv, hur vill jag att livet ska se ut om 10 år o.s.v. Hur många gånger har man sedan bestämt sig och gjort de där förändringarna - vi pratar de riktigt stora förändringarna. Är det inte så att tryggheten är vår värsta fiende om vi vill komma vidare i livet. Den ligger där som ett varmt täcke i ett kallt rum, omfamnar en och får hela kroppen att känna sig lugn och skön, minsta lilla man lyfter på täcket så sipprar det in ovälkommen kyla. Nä man ligger hellre kvar och drar sig.

Lika obekvämt kan det väl då vara på en arbetsplats. Man har sin trygghet, man vet vad man har framför sig. Sen kan ju en arbetsplats också bli lite för bekväm, nästan lite för varmt under täcket. Så varmt att det faktiskt inte är skönt. Men man stannar ändå, för hellre vara varm och svettig, än blåfrusen och huttra. 

Det var här som Martin hade hamnat på sin förra arbetsplats. Det var obekvämt både under täcket och utanför täcket. Det kan ju lätt bli så efter 17 år på samma arbetsplats. En liten nystart räcker inte, man behöver kasta av sig täcket och hitta värme någon annan stans. 

Nog med metaforer, det var känslan av att bli tagen för givet som startade tankarna om egenföretagande. Det skulle vara nog med övertid som inte betalades i varken pengar eller tacksamhet. Klumpen i magen som jämt och ständigt fanns där skulle förhoppningsvis försvinna. Att starta eget skulle bli vägen ut det destruktiva arbetsförhållandet som var verklighet då. 

"Jag kan nu i efterhand förstå alla de som sagt till mig att byta jobb eller gör något annat, jag hade sagt samma sak till mig själv. Men tryggheten var min värsta fiende."

Det började med några veckors klurigheter. Vad skulle det vara för företag? Hos Martin har en passion för färg och form alltid funnits och det digitala och grafiska har varit lika enkelt som att skriva med papper och penna. Men så en dag när han blåste ut ett av alla doftljus upptäckte han att det brunnit som en tunnel. Ljuset var från Rituals och hade ändå kostat strax över 300kr. En fras som ofta yttrats från Martin är "det kan man göra själv" och vi är nu i ett moment som blir avgörande - Martins första tanke är, jag hade säkert kunnat göra ett bättre doftljus själv.

Av sin man blev Martin tipsad om organicmakers.se sedan tidigare och företagets approach till val av ingredienser inspirerade Martin till de första ingredienserna som skulle bli det första doftljuset han skapade.

Man brukar säga att "the rest is history" och det finns så mycket mer att läsa om när det kommer till resan och hur Memoair blev till. 

Nästa artikel om resan släpps i mars.